Cynamonowe naleśniki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,
mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko.
MIESZAMY CIASTO AŻ
znikną wszystkie grudki.
ODSTAWIAMY NA 20
minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
część masła i smażymy cienkie naleśniki.
W MIARĘ SMAŻENIA
kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.
ŚLIWKI BEZ PESTEK,
wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka.
DODAJEMY CUKIER I
wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
cynamonem.
NALEŚNIKI UKŁADAMY NA
talerzu, polewamy sosem.
NA SUCHEJ PATELNI
prażymy posiekane migdały.
GDY ZACZNĄ NABIERAĆ
złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1514,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
504,7 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
68,3 g
Błonnik
3,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!