Walentynkowe serduszka • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek.
ŻÓŁTKA ODDZIEL OD
białek i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj i rozdrobnij za pomocą ostrza noża.
CIASTO KRUCHE WSZYSTKIE
składniki zagniatamy.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na około godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA
grubość 3-4 mm, wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.
MASA KOKOSOWA UMIESZCZAMY
wszystkie składniki w garnku i prażymy je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka).
PRZESTUDZONĄ MASĘ KOKOSOWĄ
wyciskamy ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez około 12 minut.
GALARETKA MALINOWA ŻELATYNĘ
moczymy w wodzie.
MALINY ODPAROWUJEMY W
garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cukier.
ZDEJMUJEMY GARNEK Z
palnika i dodajemy namoczoną żelatynę.
MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA
żelatyny.
LEKKO GĘSTNIEJĄCĄ GALARETKĘ
wylewamy na upieczone, przestudzone kruche serduszka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5300 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!