Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.
FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1136,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
284,2 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
34,7 g
Błonnik
2,2 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!