Domowe croissanty • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ
Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn, żółtka jaj i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ
Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy,nadając mu kształt kwadratu.
WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.
WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY
Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.
PIECZEMY CROISSANTY
Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.
PODAJEMY CROISSANTY
Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4931,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
986,3 kcal
Tłuszcz
56,3 g
Węglowodany
106 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!