Piernik pomidorowy — pomysł na wegański piernik • przepis • składniki • przygotowanie
Czy kiedykolwiek próbowaliście piernika z dodatkiem pomidorów? Choć może brzmieć nietypowo, to połączenie jest zaskakująco pyszne! Pomidory dodają ciastu wilgotności, idealnie równoważąc słodycz i aromat przypraw korzennych. Spróbuj pomidorowego, wegańskiego piernika, a na pewno się nie zawiedziesz!

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY POMIDORY Z DODATKAMI
Do wysokiego naczynia wkładamy pomidory, mus jabłkowy oraz olej i cukier i blendujemy na gładko.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce mieszamy ze sobą przesiane mąki, proszek do pieczenia, wszystkie przyprawy i sodę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Dodajemy powoli mokre składniki do suchych i mieszamy je łyżką, aż utworzy się z nich gęste ciasto.
PIECZEMY PIERNIK
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 50 minut. Potem wyciągamy ciasto z piekarnika i podważamy jego boki, aby wyciągnąć je z keksówki. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia.
PRZYRZĄDZAMY POLEWĘ
Czekoladę drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, dodajemy olej i delikatnie wszystko podgrzewamy, ale tylko do rozpuszczenia się czekolady.
DEKORUJEMY CIASTO
Gotową, lekko przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi lub całymi orzechami. Całość wkładamy do lodówki na 3 godziny, aby polewa mogła stężeć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4987,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
831,2 kcal
Tłuszcz
41,5 g
Węglowodany
104 g
Błonnik
12,7 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!