Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY
wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
NASTĘPNIE ODCEDZAMY, PRZELEWAMY
zimną wodą i obieramy ze skórki.
POMIDORY KROIMY W
ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
ZAGNIATAMY Z MASŁEM
i doprawiamy solą i pieprzem.
RYŻ GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DORADY MYJEMY, OSUSZAMY
i każdą nacinamy w poprzek kilka razy.
NACIĘCIA FASZERUJEMY NIEWIELKĄ
ilością pasty pomidorowej.
RYBY DOPRAWIAMY WEWNĄTRZ
i na zewnątrz solą i pieprzem.
DO WNĘTRZA KAŻDEJ
ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku.
UKŁADAMY OBOK SIEBIE
na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.
OGÓRKI OBIERAMY, KROIMY
wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
OBRYWAMY LISTKI Z
pozostałych gałązek tymianku.
3-4 ŁYŻKI PASTY
pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
DODAJEMY ODCEDZONY I
osączony ryż.
PODAJEMY Z DORADĄ,
roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.
WSKAZÓWKA
DORADĘ: możemy również przygotować na grillu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4528,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,1 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
48,6 g
Białko
48,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

BROWNIE Z GRILLA
Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Niech świąteczne talerze ozdobi świerkowy las, który powstanie z serka topionego i aromatycznych przypraw! Przygotuj z bliskimi wytrawne cake popsy w kształcie choinek – to idealny przepis do wykonywania całą rodziną.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!