Muffinki bananowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do misy termorobota MC Smart dajemy banany, masło orzechowe, erytrytol, cukier brązowy, jajko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 6.Po miksowaniu zgarniamy masę ze ścianek naczynia.
MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do wcześniej uzyskanej masy i całość mieszamy w termorobocie MC Smart, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 3.
DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ
Do ciasta dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszamy wszystko, używając programuwg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 2.
PIECZEMY MUFFINKI
Przekładamy ciasto do foremek do muffinek (mogą być papilotki lub silikonowe) do około 0,7 ich wysokości i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1946,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
162,2 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
2,8 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Kebab w naleśniku
Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!