Dorada z grilla z sosem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA SKÓRZE
wypatroszonej, umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach.
NACIERAMY PASTĄ Z
1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.
DROBNO POSIEKANĄ CEBULĘ
zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
DODAJEMY 50 G
masła, stale mieszając.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, NA
garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta.
ZDEJMUJEMY MISKĘ Z
garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY Z
powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło.
GDY SOS BĘDZIE
kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
RYBĘ SMAŻYMY NA
patelni grillowej, na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3849,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
962,3 kcal
Tłuszcz
56 g
Węglowodany
9 g
Błonnik
98,6 g
Białko
98,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.