Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DORSZA
Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM
Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1919,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479,8 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
37,0 g
Błonnik
44,3 g
Białko
44,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!

Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!