Drożdżowe paluchy z serem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE UCIERAMY
z cukrem i cukrem wanilinowym.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury ok.
40°C, I ŁĄCZYMY
z drożdżami.
MĄKĘ (CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEJ
porcji) przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdżami.
ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
MASŁO ROZTAPIAMY I
odstawiamy, aby w momencie użycia było letnie.
GDY ROZCZYN UROŚNIE,
mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli.
CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,
aż będzie odklejać się od ręki.
ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
(musi podwoić swoją objętość).
ŻÓŁTKA, JAJKO, MIĘKKIE
masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę.
ŁĄCZYMY ZE ZMIELONYM
(lub utartym widelcem) twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz śmietaną.
JEŚLI MASA WYJDZIE
zbyt lejąca, dodajemy opakowanie budyniu waniliowego.
WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE
rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
NA POŁOWIE ROZSMAROWUJEMY
masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wygładzamy.
ZACZYNAJĄC OD KRÓTSZEGO
boku, tniemy paski o szerokości około 2 cm.
PASY SKRĘCAMY KILKUKROTNIE
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ODSTAWIAMY NA OKOŁO
15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.
UPIECZONE DROŻDŻÓWKI POSYPUJEMY
cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2910,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,8 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
55,3 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!