Drożdżówki z makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY MASŁO
W rondelku roztapiamy masło i studzimy je, by było tylko ciepłe.
MIESZAMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy drożdże. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy mleko, cukier oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy będzie już lekko zwarte, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż całość stanie się gładka i przestanie kleić się do rąk oraz miski. Ciasto wyjmujemy z miski i formujemy w kulę.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Miskę od ciasta oprószamy mąką, a potem wkładamy do niej kulę ciasta. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy równo masą makową. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy ciasto dzielimy na 12 kawałków. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI MLEKIEM
Rozgrzewamy piekarnik do 175ºC z funkcją termoobiegu. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wsuwamy blaszki do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy drożdżówki i studzimy je.
ROBIMY LUKIER
Z cytryny wyciskamy sok. Odmierzamy łyżkę stołową (15 ml). Dolewamy tyle samo mleka i dodajemy cukier puder. Mieszamy, aż powstanie gładki lukier.
DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI
Całkowicie wystudzone drożdżówki smarujemy lukrem i posypujemy migdałami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4096,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,3 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!