Dwie pasty na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Czas przygotowania
60 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ PIEKARNIK
rozgrzany do temperatury 200°C, blender patelnię grillową Przygotowujemy pastę kalafiorową Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
OPRÓSZAMY PRZYPRAWAMI I
skrapiamy olejem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 MINUT, AŻ: kalafior będzie miękki. STUDZIMY.
NA SUCHEJ PATELNI
podprażamy orzechy laskowe.
KALAFIOR WKŁADAMY DO
pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę.
JEŚLI PASTA JEST
za sucha – dodajemy więcej oleju.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z
grillowanej cukinii Cukinie kroimy w plastry.
PATELNIĘ GRILLOWĄ ROZGRZEWAMY,
układamy cukinie i grillujemy z obu stron, aż się przypiecze.
KILKA PLASTERKÓW ODKŁADAMY
do dekoracji.
RESZTĘ WKŁADAMY DO
pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: masę.
JEŚLI BĘDZIE ZA
sucha – dolewamy oliwy.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
sola i pieprzem. PASTY PODAJEMY NA: chlebie. KANAPKI DEKORUJEMY WEDLE: uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1728 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,8 kcal
Tłuszcz
12,3 g
Węglowodany
9,4 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!

Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem
Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!