Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MĄKĘ Z KAKAO PRZESIEWAMY,
dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
WODĘ Z MASŁEM ZAGOTOWUJEMY.
Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.
POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO
garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4374,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,5 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
36,4 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!