Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
naczynie żaroodporne papier i blachę do pieczenia patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) Marynata Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy.
IMBIR OBIERAMY I
również siekamy.
POMARAŃCZE MYJEMY, OCIERAMY
z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki.
DODAJEMY MUSZTARDĘ DIJON,
czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. MIESZAMY.
FILETY Z ŁOSOSIA
myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia.
TAK PRZYGOTOWANE RYBY
smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
BAKŁAŻANA KROIMY W
plastry o grubości ok.
0,5 CM, SOLIMY
i odstawiamy na dłuższą chwilę.
NASTĘPNIE PŁUCZEMY JE
pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
NA PATELNIĘ Z
niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
MARYNATĘ, KTÓRĄ SMAROWALIŚMY
łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
FILETY Z ŁOSOSIA
smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
PRZED WŁOŻENIEM DO
pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą.
FILETY Z ŁOSOSIA
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
DO SOSU POMIDOROWEGO
dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2573,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643,4 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
46,1 g
Białko
46,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Aglio e olio w wersji fit
W tym przepisie zamiast makaronu DG wykorzystał warzywa. Wypróbuj!

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!