Indyk caprese • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI
Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).
PIECZEMY POLĘDWICZKI
Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.
PODAJEMY DANIE
Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1009,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
252,3 kcal
Tłuszcz
10,9 g
Węglowodany
9,0 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.