Jajka po hiszpańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CEBULĘ DROBNO
posiekaj.
NA PATELNI ROZGRZEJ
odrobinę oliwy i podsmaż cebulę na złoty kolor.
CZOSNEK POSIEKAJ, WRZUĆ
na patelnię.
DODAJ POMIDORY Z
puszki i podsmażaj razem, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Z PAPRYCZEK WYKRÓJ
pestki i drobno posiekaj.
DODAJ DO
sosu.
PRZYPRAW SOLĄ DO
smaku i zdejmij z ognia.
ROZGRZEJ DRUGĄ
patelnię.
TORTILLE POSMARUJ OLEJEM
i podsmaż z dwóch stron przez mniej więcej 30 sekund.
ZDEJMIJ Z OGNIA,
przykryj i odłóż w ciepłe miejsce.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na małym ogniu po dwa jajka na raz, aż białko się zetnie.
JAK PODAWAĆ UŁÓŻ
po dwa jajka na jednej tortilli, pomiędzy nałóż sos.
NATKĘ PIETRUSZKI POSIEKAJ,
posyp wierzch jajek.
DODAJ SÓL DO
smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1264,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
316,2 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!