Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) Farsz z marynatą Kroimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
POKROJONE NA ĆWIARTKI
i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki , 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
WSZYSTKO RAZEM
mieszamy. ODSTAWIAMY.
KACZKA KACZKĘ NACIERAMY
niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
KACZKĘ NACIERAMY MARYNATĄ
(resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
NASTĘPNIE, WKŁADAMY KACZKĘ
do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.
MAKARON Z WARZYWAMI
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, czosnek i marchewki na pół, a następnie w cienkie plastry.
GDY KACZKA JEST
już prawie gotowa, zaczynamy smażyć przygotowane warzywa.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek.
CEBULĘ, CZOSNEK I
marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
PODDUSZAMY MARCHEWKĘ, ENERGICZNIE
wszystko mieszając.
IMBIR OBIERAMY I
kroimy w cienkie paski.
ODDZIELAMY 1/2 PORCJI
imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej posiekanej kolendry i ponownie odrobinę imbiru.
NA KOŃCU WRZUCAMY
na patelnię pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
DO WARZYW DODAJEMY
1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. WSZYSTKO MIESZAMY: widelcem.
ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ.
DODAJEMY RESZTĘ IMBIRU,
posiekanej kolendry i na samym końcu por pokrojony w paski.
CHWILKĘ PODGRZEWAMY.
SOK Z 1/2
limonki dodajemy do makaronu.
JAK PODAWAĆ MAKARON
przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8001,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2000,4 kcal
Tłuszcz
153,2 g
Węglowodany
104 g
Błonnik
54,2 g
Białko
54,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.