Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.
SMAŻYMY BURGERY
Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.
SKŁADAMY BURGERY
Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1965,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
982,5 kcal
Tłuszcz
57,8 g
Węglowodany
74,2 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
Poznaj nowoczesne połączenie smaków! Pomelo, pieczony burak i wędzony łosoś doskonale się ze sobą komponują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.