Kajzerki z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKA OBIERAMY, KROIMY
w kostkę i wrzucamy do garnka.
ZALEWAMY WODĄ I
gotujemy, aż zacznie mięknąć. ODCEDZAMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oliwy z oliwek.
WRZUCAMY POSIEKANY ZĄBEK
czosnku i chili.
SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,
a następnie dodajemy odcedzone ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY, AŻ
ziemniaki się zarumienią.
NA KONIEC DODAJEMY
zielony groszek oraz szczypiorek.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą, pieprzem, kminkiem oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę.
W RAZIE KONIECZNOŚCI
dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
Z BOKU KAŻDEJ
kajzerki odcinamy kawałek (około 1 cm), a następnie przez powstały otwór wyciągamy miąższ. WYDRĄŻONE KAJZERKI NAPEŁNIAMY: farszem. PODAJEMY NA: ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
732,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,1 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!