Kanapka rybaka • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POR ZE ŚMIETANĄ
20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekanepory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.
SKŁADAMY KANAPKI
Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2376,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
594 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
75 g
Błonnik
7,1 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Galette gryczany z pomidorami
Wytrawny pieczony placek z mąką gryczaną. Nadziewamy kozim twarożkiem, świeżymi ziołami i pomidorami. Pyszny i prosty w przygotowaniu!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!