Kapusta włoska faszerowana mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
WYDRĄŻAMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty sparzamy w całości we wrzątku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i odkładamy na bok. Wydrążamy środek tak, aby pozostała 3-centymetrowa warstwa liści.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Wydrążony środek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekany czosnek wraz z natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy i przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy 1 pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia). Cebulę przekładamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, jajo oraz ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy farsz. Wydrążoną kapustę faszerujemy.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
Kapustę przykrywamy wcześniej odciętymi liśćmi i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut.
PODAJEMY PYSZNE DANIE
Cebulę i suszone pomidory siekamy i podsmażamy na maśle. Faszerowaną kapustę podajemy pokrojoną w ząbki wraz z cebulką i pomidorami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
769,9 kcal
Tłuszcz
47 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
37 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!