Klopsiki zapiekane z serem provolone • przepis • składniki • przygotowanie
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.
SMAŻYMY KLOPSIKI
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2345,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
586,3 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
35,6 g
Białko
35,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.