Marchewki w glazurze • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MARCHEWKI
Marchewki obieramy, przekrawamy na ćwiartki. Następnie pieczemy w airfryerze przez 15 minut w temp. 200°C.
SIEKAMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Pistacje i bazylię drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni podgrzewamy miód i ścieramy do niego skórkę z połowy limonki. Dodajemy posiekane pistacje i chili, a następnie wyciskamy sok z połowy limonki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do glazury dolewamy ocet balsamiczny, dodajemy upieczone marchewki i większość posiekanej bazylii. Dokładnie mieszamy, aby marchewki były równomiernie obtoczone.
PODAJEMY DANIE
Gorące marchewki przekładamy na talerz, dekorujemy rozerwaną burratą, skrapiamy oliwą i oprószamy resztą bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
818 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,5 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
22,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.