Klopsy z mięsa mielonego z fasolką • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KLOPSIKI
Cebule i czosnek obieramy. 1 cebulę i czosnek siekamy, zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki o średnicy 2 cm i smażymy na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.
GOTUJEMY FASOLKĘ
Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy. Pozostałą cebulę kroimy w krążki. Klopsiki z mięsa mielonego zdejmujemy z patelni. Cebulę i fasolkę podsmażamy przez 2 minuty na gorącym tłuszczu pozostałym ze smażenia klopsików. Dodajemy pomidory i smażymy razem przez kolejne 2 minuty.
DOPRAWIAMY SOS
Dolewamy wino i wywar, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Ponownie dodajemy klopsiki z mięsa i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ser feta ścieramy grubo na tarce. Całość doprawiamy do smaku i podajemy, posypując serem. Świetnie smakuje z pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2325,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
581,3 kcal
Tłuszcz
38,8 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
34,3 g
Białko
34,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!