Risotto z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Cukinię pokrój, np. we wstążki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw) lub cienkie plasterki. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RISOTTO
W dużym garnku podgrzej bulion, tak aby był ciepły przez cały czas gotowania risotto. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę i rozpuść 15 g masła.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa, aż się zeszklą.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do warzyw dodaj ryż, a następnie podsmażaj go przez kilka minut, mieszając. Pozwól, aby ryż stał się lekko przezroczysty, a następnie dolej do niego wino i gotuj, aż się zredukuje.
DODAJEMY BULION
Do rondelka wlej 200 ml bulionu i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż bulion się wchłonie. Dodaj kolejne 200 ml bulionu i ponownie wymieszaj. Czynności te powtarzaj, aż ryż stanie się miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut.
PODSMAŻAMY CUKINIĘ
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem.
MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Gdy ryż będzie miękki, a cukinia odpowiednio wysmażone, dodaj je do risotta wraz z pozostałą częścią masła oraz parmezanem. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
NAKŁADAMY RISOTTO
Gotowe, kremowe risotto przełóż do głębokich talerzy i podawaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz także posypać wierzch parmezanem lub innym długo dojrzewającym serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1486,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
247,8 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
2,1 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.