Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ARBUZA
Górną część arbuza odcinamy i wydrążamy środek. Skórkę i odkrojoną górną część wstawiamy do lodówki. Miąższ pozbawiamy pestek, ok. 250 g miksujemy, resztę kroimy w kostkę.
KROIMY OWOCE
Morele i wiśnie myjemy, morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wiśnie drylujemy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce mieszamy z miąższem arbuza i przekładamy do wydrążonej części owocu, mocujemy górną część za pomocą sznurka kuchennego lub szerokiej gumki i wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING ARBUZOWY
Imbir siekamy. Listki mięty obrywamy i drobno siekamy. Oba składniki miksujemy z purée z arbuza, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku wyciśniętego z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
382,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
63,8 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Małe serniczki kawowe
Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa po kozacku
Kawa z winem i przyprawami nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem!

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.