Kremowa grochówka z curry • przepis • składniki • przygotowanie
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
PRZESMAŻAMY WARZYWA
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).
DODAJEMY BULION
Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.
PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ
Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1578 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Smoothie cytrusowo-jabłkowe
Orzeźwiające, lekko kwaskowe i pełne aromatycznych przypraw! Właśnie takie jest cytrusowo-jabłkowe smoothie wg tego przepisu Darii Ładochy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pieczeń z dyni
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Pasztet z selera
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Kurczak w prostym sosie barbecue
Sos barbecue to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. W tym przepisie połączono go z udkami kurczaka. Smakuje rewelacyjnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!