Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45-60 minut.
WAŁKUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
PIECZEMY BABECZKI
Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na ok. 12-14 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
PIECZEMY RABARBAR
Na blasze równomiernie rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 30 minut (w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy). Przed pierwszym mieszaniem wyjmujemy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Powinniśmy otrzymać ok. 300 g upieczonego rabarbaru. Rabarbar przekładamy do naczynia, miksujemy.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do zmiksowanego rabarbaru i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY BABECZKI
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm szprycujemy mus na wcześniej upieczone babeczki. Babeczki wypełnione musem wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
DEKORUJEMY BABECZKI
Po wyjęciu z lodówki babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami, rabarbarem oraz listkami melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2269 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
226,9 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!