Kurczak w kiszonej kapuście z curry • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
tarkę Przygotuj wcześniej Kiszoną kapustę przełóż na sitko, dokładnie odciśnij z soku, a następnie delikatnie przesiekaj.
KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ
w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
PRZYGOTOWANIE UDA Z
kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki.
TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI
kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
POLEWAMY ODROBINĄ OLEJU
rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju.
KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY
na rozgrzanej patelni skórą do dołu.
SMAŻYMY OK.
6-7 MINUT Z
każdej strony.
WYSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
do naczynia żeliwnego.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. SMAŻYMY.
DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych).
CHWILĘ SMAŻYMY –
do momentu zeszklenia się cebuli.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY
2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
PODSMAŻAMY I MIESZAMY,
zalewamy słodką śmietanką 30%.
GOTUJEMY DO MOMENTU
rozpuszczenia się curry.
DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ
miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach.
ZAGOTOWANY SOS WLEWAMY
do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY NA
małym ogniu.
DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
oraz niewielką ilość miodu.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
PODCZAS GOTOWANIA DODAJEMY
niewielką ilość wody. MIESZAMY.
DO ZAGOTOWANEGO KURCZAKA
z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. MIESZAMY.
NA KONIEC DODAJEMY
posiekaną drobno kolendrę. POTRAWKĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.
KARMELIZOWANE JABŁKA NA
rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek.
MIESZAMY, ŻEBY KAŻDY
kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie.
JABŁKA POSYPUJEMY STARTĄ
skórką z limonki.
WRZUCAMY 2-3 GAŁĄZKI
kolendry.
POLEWAMY SOKIEM Z
połowy limonki.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
odstawiamy do przestygnięcia.
NA TALERZ WYKŁADAMY
ugotowaną kaszę jęczmienną.
W KASZY NA
środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą.
KARMELIZOWANE JABŁKA UKŁADAMY
na potrawce oraz obok kaszy.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY KILKOMA
kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry.
OBOK KASZY NAKŁADAMY
niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2822,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
705,7 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
38,0 g
Białko
38,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Magdalenki w stylu francuskim
Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z warzywami, kurczakiem i bazyliowym sosem – sprawdzi się doskonale podczas pikniku i jako lunch do pracy.

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.