Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet • przepis • składniki • przygotowanie
Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.
KROIMY SKŁADNIKI SOSU
Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
SMAŻYMY KREWETKI
Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2810,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
702,6 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
57,1 g
Błonnik
28,4 g
Białko
28,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!