Lemoniada truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA
wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY I
mieszamy, aż cukier się rozpuści.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i studzimy.
DO DRUGIEGO RONDELKA
wkładamy zamrożone truskawki .
PODGRZEWAMY, AŻ SIĘ
rozmrożą i rozpadną.
RONDELEK Z TRUSKAWKAMI
zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z CYTRYN WYCISKAMY
sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek.
SOK Z CYTRYN
mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody.
MIESZAMY DO POŁĄCZENIA
składników.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZYGOTOWANY
wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.
GOTOWĄ LEMONIADĘ PRZELEWAMY
do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1523 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
2,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.