Macedoński tort chałwowy • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Czas przygotowania
220 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA
myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, żółtka ucieramy z połową przygotowanej ilości cukru za pomocą trzepaczki.
POD KONIEC UBIJANIA
białek stopniowo dodajemy pozostałą ilość cukru.
UTARTE ŻÓŁTKA ŁĄCZYMY
z ubitymi na sztywną masę białkami.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ
mąkę pszenną tortową, przesianą mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE ŁĄCZYMY,
następnie przelewamy do tortownicy (średnica: 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
BISZKOPT PIECZEMY W
piekarniku nastawionym na 170°C (bez termoobiegu) lub na 160°C (z termoobiegiem) przez 20-25 minut.
PO WYJĘCIU Z
piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
PONCZ DO NASĄCZENIA
biszkoptu Wszystkie składniki (oprócz whisky) gotujemy w garnku, a następnie studzimy.
WHISKY DODAJEMY DO
wystudzonego już syropu. MIESZAMY.
PODSTAWOWY KREM ANGIELSKI
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą trzepaczki.
MLEKO ZAGOTOWUJEMY I
powoli dodajemy do utartych żółtek.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NASTĘPNIE MASĘ PRZELEWAMY
do garnka, który stawiamy na średnim ogniu.
BARDZO ENERGICZNYMI RUCHAMI,
za pomocą trzepaczki, ubijamy krem angielski do momentu, aż zrobi się puszysty (nie dopuszczamy do zagotowania).
PUSZYSTĄ MASĘ PRZELEWAMY
do czystej miski, jeszcze chwilę mieszamy.
DO GORĄCEGO KREMU
angielskiego dodajemy 3 opakowania białej czekolady, połamanej na kawałeczki.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia czekolady (jeżeli czekolada się nie rozpuści, możemy podgrzać całość w mikrofali lub kąpieli wodnej).
GDY MASA BĘDZIE
gładka i lekko ciepła, należy stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką (najpierw trochę ubitej śmietanki dodajemy do masy, mieszamy delikatnie, następnie całość łączymy z ubitą śmietanką). POWINIEN POWSTAĆ PUSZYSTY: krem.
Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU
ścinamy górę (możemy ją wykorzystać jako wypełniacz do innych ciast) i kroimy go na plastry grubości około 1 cm (potrzebujemy 2 plastry biszkoptu).
JEDEN PŁAT BISZKOPTU
umieszczamy w tortownicy lub rancie tortowym.
BISZKOPT SKRAPIAMY DOŚĆ
obficie ponczem, następnie wylewamy pierwszą część kremu (krem musi nam starczyć na 3 warstwy).
CZĘŚĆ CHAŁWY KAKAOWEJ
kruszymy i posypujemy nią krem (odkrawamy kawałek do dekoracji), następnie układamy drugi biszkopt, skrapiamy go ponczem, wylewamy krem i posypujemy go pozostałą częścią chałwy kakaowej.
TORT ZALEWAMY POZOSTAŁĄ
częścią kremu, wygładzamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut, następnie przekładamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu tort wyciągamy z lodówki, wyjmujemy go z tortownicy lub rantu tortowego i dekorujemy (już na paterze) dookoła czekoladowymi języczkami.
TORT Z WIERZCHU
posypujemy kakao, dekorujemy kawałkami chałwy i czekoladowymi pałeczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7025,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
439,1 kcal
Tłuszcz
22,3 g
Węglowodany
49,5 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Warstwowa sałatka śledziowa
Poznajcie przepis na wspaniałą sałatkę śledziową. Zróbcie własny majonez i dodajcie go do wypełnionej warstwami przenikających się smaków sałatki. W przygotowaniu tego przepisu pomoże Wam termorobot kuchenny MC Smart. Na święta jak znalazł!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!