Pieczony indyk cajun • przepis • składniki • przygotowanie
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
do 180 stopni C.
DOKŁADNIE MYJEMY I
osuszamy indyka.
MARCHEW OBIERAMY I
kroimy w talarki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka.
WARZYWA UKŁADAMY RÓWNOMIERNIE
na dnie brytfanny.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
indyka.
JABŁKO RAZEM ZE
skórką kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne.
PAPRYCZKĘ POZBAWIAMY PESTEK,
a następnie kroimy w drobne paseczki.
SIEKAMY CEBULĘ I
ząbki czosnku.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
połowę masła, wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami i podsmażamy około 5 minut.
GOTOWYM FARSZEM NADZIEWAMY
indyka.
ZWIĄZUJEMY NOGI INYDKA,
by farsz nie wypadał.
WSZYSTKIE PRZYPRAWY MARYNATY
mieszamy razem.
POZOSTAŁE MASŁO ROZTAPIAMY
i smarujemy nim dokładnie indyka, a następnie wcieramy w niego gotową marynatę.
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika i pieczemy w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy kilogram).
PO PIERWSZYCH 30
minutach polewamy indyka bulionem drobiowym, a następnie co 20 minut zbieramy sos z dna brytfanny i polewamy nim wierzch indyka.
PODCZAS PIECZENIA ODWRACAMY
indyka kilkukrotnie, by równomiernie się upiekł.
PO WYJĘCIU Z
piekarnika odstawiamy mięso na około 20 minut, zanim je pokroimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2991,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,9 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
43,1 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.