Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
GOTUJEMY KURCZAKA NA PARZE
Do naczynia w termorobocie MC Smart wlewamy wodę. Potem umieszczamy w nim koszyczek do gotowania na parze, wkładamy do niego kurczaka i przykrywamy pokrywką. Gotujemy, używającprogramu „gotowanie na parze” / czas: 30 minut / temperatura: 90°C. Po zakończeniu programu odstawiamy koszyczek na bok. Z misy termorobota wylewamy wodę.
MIKSUJEMY WARZYWA
Następnie dodajemy do naczynia termorobota oliwy z oliwek, obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Wszystko miksujemy, używającprogramu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8.
GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie gotujemy makaron penne, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Zmiksowane warzywa przypiekamy, używającprogramu „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 120°C. Następnie dodajemy do nich pastę pomidorową, oregano oraz płatki chili. Całość ponownie przypiekamy, używającprogramu „przypiekanie” / czas: 1 minuta / temperatura: 120°C.Po tym dodajemy pomidory w puszce, wodę oraz śmietankę i ponownie używamyprogramu „przypiekanie” / czas: 15 minut / temperatura: 120°C. Na koniec do wszystkiego dodajemy parmezan i miksujemy sos, by uzyskał gładką konsystencję –program „miksowanie na piure” / czas: 1 minuta 30 sekund / obroty: 8.
DODAJEMY KURCZAKA, SUSZONE POMIDORY I SZPINAK
Nakładamy mieszadełko. Kurczaka oraz suszone pomidory kroimy na kawałki i dodajemy je do misy urządzenia razem ze świeżym szpinakiem. Całość gotujemy –program „własne ustawienia” / czas: 4 minuty / temperatura: 100°C.
PODAJEMY DANIE
Podajemy gotowe danie z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3041,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
760,3 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
91,8 g
Błonnik
8,3 g
Białko
44,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny omletowe
Omlety w formie… muffinów? Dokładnie tak! W nowym przepisie Kingi znajdziesz właśnie pomysł na śniadanie w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.