Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania • przepis • składniki • przygotowanie
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
kroimy uda kurczaka na mniejsze kawałki
Uda kurczaka, wcześniej ugotowane i podpieczone, obieramy ze skóry. Mięso kroimy na kawałki.
prażymy orzeszki piniowe
Orzeszki wysypujemy na zimną patelnię i prażymy równomiernie na złoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy je na talerz.
podpiekamy pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w plastry ząbek czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i podpiekamy do momentu popękania skórki.
makaron gotujemy al dente
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowany makaron skrapiamy oliwą z oliwek.
podsmażamy czosnek
2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy czosnek wraz z listkami szałwii. Dodajemy mięso. Doprawiamy czarnym pieprzem.
dodajemy szpinak i orzeszki piniowe
Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i dodajemy do sosu wraz z orzeszkami sosnowymi.
mieszamy sos z makaronem
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy orzeszkami piniowymi, świeżą szałwią, pomidorkami koktajlowymi oraz startym serem pecorino.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4038,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1009,6 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
84,1 g
Błonnik
39,8 g
Białko
39,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!