Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem • przepis • składniki • przygotowanie
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!

Czas przygotowania
320 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski przekładamy 8 białek i ubijamy je na sztywną masę, dodając powoli cukier.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy piana zgęstnieje, zmniejszamy obroty miksera do minimum i zaczynamy dodawać stopniowo żółtka.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy mąkę migdałową, wiórki oraz mak i znowu delikatnie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
STUDZIMY CIASTO
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i dajemy mu wystygnąć. Gdy wystygnie, delikatnie podważamy nożem wszystkie brzegi i ściągamy ranty formy. Upieczony biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy rumem.
GOTUJEMY MLEKO
Do rondelka wlewamy połowę mleka i gotujemy je. Do umytej i osuszonej miski dodajemy pozostałe mleko i mieszamy je z budyniem w proszku, cukrami oraz żółtkami.
ŁĄCZYMY MIESZANKĘ Z MLEKIEM
Do zagotowanego mleka delikatnie wlewamy zawartość miski i dalej gotujemy na mniejszym ogniu. Cały czas mieszamy masę, aż zamieni się w gęsty budyń.
DODAJEMY MASŁO
Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do budyniu i całość miksujemy na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
PRZEKŁADAMY MASĘ NA BLAT
Rozkładamy blaty z ciasta na kuchennym blacie. Składamy blachę i wkładamy do niej blat biszkoptowy. Przekładamy na niego masę budyniową i wkładamy je na chwilę do lodówki. Gdy delikatnie stężeje, smarujemy masę konfiturą żurawinową i rozsmarowujemy ją, a następnie pokrywamy kolejną porcją budyniu.
DODAJEMY KOLEJNE WARSTWY
Przykrywamy masę budyniową kolejnym blatem i ponownie smarujemy go masą budyniową. Na sam koniec przykrywamy masę ostatnią porcją masy budyniowej i całość lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem dekoracji.
PRZYGOTOWUJEMY ŻURAWINĘ
Przekładamy żurawinę do miseczki i zalewamy ją rumem.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Rondelek myjemy i osuszamy, a następnie wlewamy do niego śmietankę i zagotowujemy ją. Potem kroimy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy ją do śmietanki. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
OZDABIAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je obficie polewą, a następnie posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Po chwili wykańczamy wszystko płatkami migdałów i żurawiną. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7762,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1552,4 kcal
Tłuszcz
103,2 g
Węglowodany
129,9 g
Błonnik
6,4 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Lemon curd
Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!

Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!