Malinowe serduszka • przepis • składniki • przygotowanie
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny mieszamy z cukrem pudrem. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i rozpuszczoną białą czekoladę.
zamrażamy mus w foremkach
Foremki delikatnie przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wypełniamy musem malinowym i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zestalenia.
przygotowujemy chrupiącą masę
50 g czekolady deserowej ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekoladę z chrupkami rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy pokruszone rurki waflowe, miękkie masło oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
schładzamy
Na papierze do pieczenia rozkładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy na grubość około 5 mm. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
wycinamy serduszka
Pozostałe 50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Chrupiącą masę wyjmujemy z lodówki i ściągamy górną warstwę papieru do pieczenia. Wierzch równomiernie smarujemy roztopioną czekoladą. Kiedy stężeje, obracamy na drugą stronę. Wycinamy serduszka trochę większe od tych z musu malinowego.
przyrządzamy żel malinowy
Przetarte przez sito maliny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
łączymy wszystkie elementy ciasteczek
Z foremek wyjmujemy serduszka z musu malinowego. Zamrożone serduszka oblewamy tężejącym żelem malinowym i od razu nakładamy na serduszka z chrupiącej masy. Odstawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
dekorujemy
Gotowe serduszka przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4116 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!