Mątwa w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZMROŻONE MĄTWY
dokładnie płuczemy i osuszamy.
KROIMY NA MNIEJSZE
kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
CEBULĘ DROBNO SIEKAMY
i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości.
DODAJEMY CZOSNEK, SMAŻYMY
jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy.
SMAŻYMY RAZEM
ok. 4-5 MINUT.
ZALEWAMY CAŁOŚĆ WINEM
i gotujemy, aż wino prawie odparuje.
DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI
oraz pokrojone w plasterki oliwki.
DUSIMY POTRAWĘ JESZCZE
ok. 20 MINUT, AŻ: mątwa będzie całkowicie miękka.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i ewentualnie sokiem z cytryny.
JAK PODAWAĆ DANIE
podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1069,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,4 kcal
Tłuszcz
4,9 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Tarta lodowa z owocami
Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.

Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.