Milopitakia • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy łyżkę masła, cynamon, cukier trzcinowy, pokrojone jabłka i sok z cytryny. Całość smażymy ok. 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odkładamy całość do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO
Masło rozpuszczamy w rondelku. Z ciasta filo oddzielamy jeden płat, smarujemy go masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. To samo robimy z pozostałymi arkuszami. Tak przygotowane arkusze ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 8 cm.
SKŁADAMY CIASTECZKA
W dolnej części każdego pasa ciasta wykładamy łyżkę masy jabłkowej. Dolny lewy róg ciasta składamy do prawego boku. Powstały na dole pasa ciasta trójkąt składamy w górę, następnie prawy dolny róg ciasta składamy do lewego boku. Czynność powtarzamy, aż z ciasta uformujemy trójkąt – tak samo robimy z pozostałymi pasami ciasta.
PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym masłem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciastka przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2925 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
487,5 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
78,6 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.