Minitorciki czekoladowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AMARETTO
Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
SKŁADAMY TORCIKI
Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.
DEKORUJEMY TORCIKI
Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4586 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,6 kcal
Tłuszcz
29,1 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.