Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami • przepis • składniki • przygotowanie
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY POKRUSZONE CIASTECZKA Z MASŁEM
Ciastka bardzo drobno siekamy i mieszamy w misce z miękkim masłem.
PRZEKŁADAMY SPODY DO FORMY
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i przyciskamy np. dnem szklanki, aby było równe i zbite. Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
Maliny myjemy, rozgniatamy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. W misie miksera ubijamy śmietankę i łączymy ją z serkiem homogenizowanym i malinami.
NAKŁADAMY MASĘ NA SPODY I CHŁODZIMY
Gotową masę serową nakładamy na ciasteczkowe spody i całość chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.
ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ
W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zdejmujemy ją z ognia i cały czas mieszając, dodajemy przezroczystą galaretkę. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejąca.
DODAJEMY KWIATY I OWOCE DO GALARETKI
Do półkolistych foremek wlewamy odrobinę galaretki i układamy na niej kwiaty i owoce. Następnie uzupełniamy formy galaretką, tak aby przykryła składniki w środku. Tak przygotowane galaretki chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
ŁĄCZYMY SERNICZKI Z GALARETKAMI
Schłodzone serniczki łączymy z półkulami z galaretki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1861,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,2 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!