Naleśniki z syropem kawowym • przepis • składniki • przygotowanie
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO CIASTA NALEŚNIKOWEGO DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
WRZUCAMY ZIARNA KAWY DO SOSU
Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2509,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
627,4 kcal
Tłuszcz
31,6 g
Węglowodany
79 g
Błonnik
9 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!