Naleśniki ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY 1 ŁYŻECZKĘ
masła.
MIESZAMY ROZPUSZCZONE MASŁO
z jajkami, mlekiem i wodą mineralną.
MIESZAMY MĄKĘ I
pół łyżeczki soli.
STOPNIOWO DODAJEMY MLEKO
z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto.
ODSTAWIAMY NA 30
minut do spęcznienia.
SZPARAGI MYJEMY.
BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy.
BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY
we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem.
WYJMUJEMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ
wodą i osączamy.
3/4 PĘCZKA PIETRUSZKI
siekamy.
MIESZAMY Z SERKIEM,
skórką z cytryny, solą i pieprzem.
NA POZOSTAŁYM, GORĄCYM
maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy.
NA KAŻDY NAKŁADAMY
odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy.
ZWINIĘTE NALEŚNIKI UKŁADAMY
jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie.
ZALEWAMY ŚMIETANĄ I
pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
PODAJEMY UDEKOROWANE POZOSTAŁĄ
pietruszką.
WSKAZÓWKA
DANIE IDEALNIE: nadaje się dla gości.
PRZYGOTOWUJEMY JE WEDŁUG
przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
PO PRZYJEŹDZIE GOŚCI
naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2318,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,6 kcal
Tłuszcz
45,3 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!