Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER GĘSTE
sito ZUPA RYBNA Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka.
NA TEJ SAMEJ
patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek.
CHWILĘ PRZESMAŻAMY, CAŁOŚĆ
zalewamy winem i zagotowujemy.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki i gotujemy około 2 minut.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb.
ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY
wodą.
GOTUJEMY OKOŁO 1
godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
MASĘ PRZECIERAMY PRZEZ
gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
ZUPĘ PODAJEMY Z
sosem estragonowym.
SOS ESTRAGONOWY ŁĄCZYMY
ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2716,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
679,2 kcal
Tłuszcz
50,1 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
31,0 g
Białko
31,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Pumpkin spice latte
Klasyk wśród napojów pachnących jesienią, czyli dyniowe latte. Poświęć kilka chwil i ciesz się kawą jak z kawiarni we własnym domu.

Ryba z frytkami
Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!