Pad thai z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca, cukier oraz sok z limonki. Dodajemy pokrojoną papryczkę i drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlewamy 2 l wody i solimy ją. Gotujemy makaron ok. 4 minuty. Potem od razu wyciągamy go na sito i delikatnie płuczemy chłodną wodą, aby się nie skleił. Zostawiamy go na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i także drobno siekamy. Wkładamy składniki do miseczki. Kurczaka myjemy i osuszamy, a potem kroimy w paski.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem dodajemy czosnek oraz imbir. Podsmażamy przez 1 minutę, a potem dodajemy kurczaka. Mięso smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut.
DODAJEMY JAJKA
Do podsmażonego kurczaka wbijamy jaja i energicznie je roztrzepujemy. Podsmażamy, aż jajka się zetną i ładnie otulą wszystkie składniki.
DODAJEMY MAKARON
Wrzucamy makaron patelnię i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę dymkę kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy także kiełki fasoli i mieszamy. Podsmażamy wszystko przez 2 minuty, a następnie zalewamy wszystko sosem. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy makaron posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
680 kcal
Tłuszcz
27,5 g
Węglowodany
51,2 g
Błonnik
2 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!