Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży.
PÓŁ SZKLANKI MĄKI
przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży.
MIESZAMY ROZCZYN, MISKĘ
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
ROZCZYN MIESZAMY Z
pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli.
CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY
do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
(ciasto musi podwoić swoją objętość).
Z CIASTA FORMUJEMY
12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
JEŚLI MAMY PIEC
parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy.
JEŚLI NIE MAMY
pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.
PAMPUCHY UMIESZCZAMY NA
ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.
SOS ŚLIWKOWY POKROJONE
w ćwiartki śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców.
POD KONIEC DODAJEMY
cynamon, mieszamy.
GORĄCE PAMPUCHY PODAJEMY
z ciepłym sosem śliwkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2011,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
502,9 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
91,7 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!