Paprykarz szczeciński • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy pieprzem. Ustawiamy średni ogień. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY KONCENTRAT I POMIDORY
Przesmażone warzywa odsuwamy na bok, dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go chwilę i przesmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Gdy delikatnie się przesmaży, mieszamy go z warzywami.
STUDZIMY BAZĘ PAPRYKARZA
Odparowane warzywa z koncentratem i pomidorami przekładamy do miski. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKARZ
Płaty makreli obieramy ze skóry. Mięso ryby delikatnie oddzielamy od ości, rozdzielamy w dłoniach na mniejsze kawałki i dodajemy do wystudzonej bazy paprykarza. Dodajemy ugotowany ryż i korniszony pokrojone w drobną kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1838,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
91,9 kcal
Tłuszcz
4,5 g
Węglowodany
7,2 g
Błonnik
1 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!