Pasta czekoladowa à la Nutella • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa wersja znanej pasty orzechowo-czekoladowej to propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Przygotuj ją z prażonych orzechów i zobacz, jakie to proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY ORZECHY
Orzechy wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy tak długo, aż powstanie pasta orzechowa. Zazwyczaj trwa to maksymalnie 15 minut. Warto co jakiś czas wyłączyć mikser, aby odpoczął.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do masy orzechowej dodajemy napój roślinny (np. napój kokosowy) i pozostałe składniki. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej napoju roślinnego lub syropu klonowego.
PRZEKŁADAMY PASTĘ DO SŁOIKA
Pastę czekoladową przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1923,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
240,4 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!