Pieczarki w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki oczyszczamy z zabrudzeń na sucho, a następnie płuczemy szybko i osuszamy, a potem kroimy w ćwiartki. Małe grzyby wystarczy przekroić na pół. Osuszone pieczarki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżką masła. Podsmażamy, aż odparuje z nich część wody.
DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Warzywa obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy wraz z pieczarkami, aż cebula się zeszkli.
DODAJEMY PRZYPRAWY I BULION
Na patelnię wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy pieczarki przez 3-4 minuty.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Wlewamy do kubka 2 łyżki bulionu z patelni, a potem dodajemy śmietanę i mieszamy. Do duszących się pieczarek dodajemy zawartość kubka i zmniejszamy ogień. Dusimy pieczarki przez 8 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY MASŁO
Pod koniec, gdy śmietana zacznie nieco gęstnieć, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1280,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
320,2 kcal
Tłuszcz
26,9 g
Węglowodany
16,8 g
Błonnik
2,2 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci

Domowa kostka rosołowa
W pełni naturalna i domowa kostka rosołowa to podstawa idealnej zupy. Przygotuj ją według przepisu Kingi, z najlepszych warzyw i świeżych ziół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.