Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
DEKORUJEMY DANIE
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1218,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,6 kcal
Tłuszcz
21,4 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
8,9 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Spaghetti al limone
Przepyszne danie, które smakuje jak pełnia lata, czyli spaghetti al limone z twistem Karola. To pomysł na aromatyczny makaron idealny na romantyczną kolację.

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!